Yabancıların konut alırken tercih ettiği şehirler değişti

TÜİK Verilerine Göre Türkiye’de Konut Satışları Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan verilere göre, ocak-nisan döneminde ülke genelinde toplam 454 bin 145 konut satıldı. Geçen yılın aynı döneminde ise bu rakam 355 bin 173 olarak kaydedilmişti. Böylelikle, konut satışları geçen yıla göre %27,9 arttı.

Yabancılara satılan konut sayısında ise bir azalma olduğu görüldü. Özellikle İstanbul, Antalya ve Mersin’de yabancılara yönelik konut satışlarındaki düşüş dikkat çekti. Ancak Ankara, İzmir ve Sakarya gibi şehirlerde yabancılara yapılan konut satışlarında artış yaşandı. Böylece yabancıların tercih ettiği şehirlerde dengeler değişti.

İstanbul’da Yabancıların Konut Alımı Geriledi

Yabancılara ocak-nisan döneminde İstanbul’da 2024 yılında 6 bin 957 konut satılırken, bu yıl aynı dönemde bu rakam 6 bin 18’e geriledi. Bu da yabancılara konut satışında %13,5’lik bir azalışı gösterdi.

Geçen yılın aynı döneminde İstanbul’da 2 bin 460 konut alan yabancılar, bu yıl 2 bin 314 konuta sahip oldular. Dolayısıyla İstanbul’da yabancılara yapılan konut satışı %5,9 düştü.

Antalya’da ise geçen yılın ocak-nisan döneminde 2 bin 478 konut satılırken, bu yıl bu rakam %20,7’lik bir azalışla 1965’e geriledi.

Mersin’de 2024 yılında ocak-nisan döneminde 662 konut yabancılara satılırken, bu yıl aynı dönemde bu rakam %29,8’lik bir düşüşle 465’e geriledi.

Ankara’da Yabancılara Konut Satışı Arttı

Ankara’da yabancılara satılan konut sayısı geçen yılın aynı döneminde 170 iken, bu yıl 192’ye yükseldi. Böylece, başkentte yabancılara yapılan konut satışları %12,9 arttı.

İzmir’de geçen yılın ocak-nisan döneminde 106 konut alan yabancılar, bu yıl aynı dönemde %16 artışla 123 konuta sahip oldular.

Sakarya’da da yabancılara yapılan konut satışları arttı. 2024 yılı ocak-nisan döneminde 82 konut satılırken, bu yıl aynı dönemde 99 konut yabancılara satıldı. Bu da Sakarya’da yabancılara yapılan konut satışlarında %20,7’lik bir artışı gösterdi.

Related Posts

KKM bakiyelerindeki düşüş devam ediyor

Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM), geçen hafta 4 milyar 710 milyon lira azalarak 571 milyar 516 milyon liraya düştü.

TCMB’den “Türkiye’nin İhracat Çeşitliliği” analizi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) analizinde, ürün ve özellikle ürün-ülke sayısındaki artışın Türkiye’nin küresel ticarete entegrasyonunun güçlendiğini gösterdiği bildirildi.

Polisin sessiz çığlığı: İmdat diyorlar, duyan yok!

Bazı sabahlar vardır… İçinizde tarif edemediğiniz bir huzursuzlukla uyanırsınız. Telefon ekranında düşen ilk haberle yutkunursunuz: “Bir polis daha yaşamına son verdi.” Giderek artan bu “haberler” artık sadece birer bireysel vaka değil. Bunlar …

İzmir’de işçi krizi derinleşiyor: Belediye-İş ile ipler gerildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 800’den fazla işçinin işine son vermeye hazırlanıyor. Belediye-İş Sendikası karara tepki göstererek, ekonomik krizin sorumlusunun emekçiler değil, ülkeyi yönetenler olduğunu belirtti. “Ülkenin yükünü işçiye yıkmayın” çağrısı yapıldı.

Kovid-19’un rakipleri şimdi ortak: BioNTech, Alman rakibini satın almaya hazırlanıyor

Alman biyoteknoloji devi BioNTech, kanser tedavilerinde mRNA çalışmalarını hızlandırmak için rakibi CureVac’ı 1,25 milyar dolarlık hisse karşılığında satın almayı planlıyor.

TÜİK sanayi üretimi verilerini açıkladı

Sanayinin alt sektörleri (2021=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2025 yılı Nisan ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %1,3 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi %3,0 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %8,8 arttı.