Vejetaryen beslenmede doğru planlama şart! ‘Yanlış diyet sağlığı tehdit edebilir’

Vejetaryen Beslenmede Doğru Planlama Şart! Yanlış Diyet Sağlığı Tehdit Edebilir

Sağlık açısından tehlike yaratabilir!

Vejetaryen beslenme, bitkisel besinlerin öne çıktığı ve hayvansal besinlerin kısmen ya da tamamen diyetten çıkarıldığı bir beslenme tarzıdır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, farklı vejetaryen türlerini açıklarken, “Lakto-vejetaryenler sadece süt ürünlerini, ovo-vejetaryenler yalnızca yumurtayı tüketir. Lakto-ovo vejetaryenler ise hem süt ürünlerini hem de yumurtayı tüketirken, veganlar hiçbir hayvansal ürün tüketmezler” şeklinde konuştu.


Takviye alımını zorunlu kılabilir

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, vejetaryen diyetin doğru planlanmadığında protein, demir, çinko, B12 vitamini ve omega-3 yağ asidi gibi hayvansal kaynaklı temel besin öğelerinde eksikliklere neden olabileceğine dikkat çekerek, “Özellikle B12 vitamini eksikliği ciddi sinir sistemi sorunlarına yol açabilir ve takviye alımını zorunlu hale getirebilir. Dengeli ve yeterli bir planla, vejetaryen beslenme kronik hastalıkların bazı risk faktörlerini kontrol altına alabilir. Lif içeriği sindirim sistemine katkıda bulunarak kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Bu faydalar, çeşitlilik ve besin öğelerinin dengeli alınmasına bağlıdır. Yanlış planlanmış bir diyet sağlık açısından tehlike oluşturabilir” uyarısında bulundu.


Çocuklar, Yaşlılar ve Kronik Hastalar Dikkatli Olmalı

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, vejetaryen diyetin oluşturulmasında protein ihtiyacının özellikle önemli olduğunu vurgulayarak, “Bitkisel sütler kalsiyum ve bazı mineraller açısından zengin olsa da protein ihtiyacını tam olarak karşılayamaz. Baklagiller, kinoa, chia tohumu gibi protein kaynaklarının dengeli tüketilmesi gerekir. Sporcular için bu beslenme tarzı, protein ve mineral ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz olabilir, bu nedenle dikkatle planlanmalı ve gerektiğinde ek takviyeler düşünülmelidir” dedi. Gelişim çağındaki çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar gibi hassas gruplar için potansiyel riskler barındırabileceğini belirten Yiğit, “Bu grupların ihtiyaç duyduğu besinlerin eksikliği sağlık problemlerine yol açabilir, bu yüzden uzman kontrolünde değerlendirilmelidir. Eksiklikler, takviyelerle veya farklı besin kaynaklarıyla giderilebilir” şeklinde konuştu.


Vejetaryenliğe Geçiş Uzman Kontrolünde Yapılmalı!

Vejetaryen beslenmeye geçiş yapmak isteyenlerin adım adım ilerlemesinin daha sağlıklı olacağını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Et tüketimini aniden bırakmak yerine, önce haftada birkaç gün bitkisel besinlere ağırlık vererek başlayabilirsiniz. Ayrıca, protein ve diğer mikro besinlerin dengeli alımını sağlamak için bir diyetisyenle kişisel bir plan yapılmalı ve takviye gereksinimi uzman tarafından değerlendirilmelidir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları farklıdır. Bu nedenle dengeli ve sağlıklı bir plan, bireyin yaşına, sağlık durumuna ve özel gereksinimlerine göre şekillendirilmelidir” dedi.

Related Posts

Kapıdan içeri sokan yandı! Alerji coşturan çiçek de var, nefesi anında tıkıyor

Çevresel alerjilerden muzdarip olanlar için ilkbahar ve sonbahar gibi ara mevsimler güzel olduğu kadar zordur. Polen gibi alerjenler bu dönemleri çekilmez hale getirebilir. Alerji hastaları, hapşırma, burun akıntısı ve göz kaşıntısı gibi belirtilerden kaçınmak için genellikle evlerine sığınır. Ancak evinizde bu bitkiler bulunuyorsa, alerjiye yakalanmanız an meselesi olabilir.

İnsanların seks sırasında hayatını kaybetmelerinin yaygın 6 nedeni!

Dünya üzerinde yapılan çeşitli araştırmalarda seks sırasında ölmenin 6 nedeni belirlendi.

Hormon ilaçlarına getirilen kısıtlama trans bireyleri nasıl etkiliyor?

Geçen yıl 20 Kasım’da, Sağlık Bakanlığına bağlı bu kurum, daha önce eczanelerden reçetesiz alınabilen belirli hormon ilaçlarının artık yalnızca reçete ile satılabileceğini duyurdu. Türkiye’de yaşayan trans bireyler ise bu kararın kendileri üzerinde büyük bir mağduriyet yarattığını söylüyor

Uyurken vücudunuzu yıpratan alışkanlık: Siz hangi pozisyonda yatıyorsunuz?

Her gece farkında olmadan yaptığınız bu alışkanlık sağlığınızı tehdit ediyor olabilir. Özellikle apne ve reflü hastaları tetikliyor. Prof. Dr. Sinem İliaz, en riskli yatış şeklini açıkladı.

Doç. Dr. Sibel Özcan: “Kronik ağrı çözümsüz değildir”

Doç. Dr. Sibel Özcan: “Kronik ağrı çözümsüz değildir” ELAZIĞ – Fırat Üniversitesi Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Algoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Özcan, kronik ağrılar hakkında bilgiler verdi. Doç. Dr. Sibel …

15 dakikalık güneş ışığından daha fazla D vitamini içeren 5 besin

Eksiklik, yorgunluk, kas zayıflığı ve depresyon gibi sağlık sorunlarına yol açan D vitamini eksikliği güneş dışında bazı besinlerden de alınabiliyor. İşte güneş ışığından daha fazla D vitamini içeren 7 besin…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir