Uzmanlarından “norovirüs” uyarısı: Ellerinizi iyi yıkayın

Grip Vakaları Yeni Yılda Artıyor: Uzmanlar Uyarıyor!

Yeni yılın ardından grip vakalarında artış yaşanıyor. Uzmanlar, “Norovirüs çok bulaşıcıdır ancak kendinizi ve başkalarını korumak için alabileceğiniz önlemler var” diyerek uyarılarda bulundu.

Milliyet gazetesinde yer alan habere göre, Türkiye’de de çok ciddi bir kriz yaşanmamakla birlikte hastanelerde üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle başvuranların sayısında artış gözlemleniyor.

“Çok Bulaşıcı Bir Virüs”

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Eda Kepenekli Kadayıf, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Norovirüs kusma ve ishale neden olan çok bulaşıcı bir virüstür. Bazen “mide gribi” veya “mide böceği” olarak da adlandırılır. Ancak norovirüs hastalığının griple ilgisi yoktur. Grip, influenza virüsünden kaynaklanır. Norovirüs, mide veya bağırsak iltihabı olan akut gastroenterite neden olur. Norovirüs hastalığı olan çoğu kişi 1 ila 3 gün içinde iyileşir; ancak birkaç gün sonra hala virüsü yayabilirler.

Norovirüsün birçok farklı türü olduğundan hayatınızda birçok kez norovirüs hastalığına yakalanabilirsiniz. Belirli türlere karşı koruma geliştirmek mümkündür. Ancak korumanın ne kadar süreceği tam olarak bilinmiyor. Bir kişide genellikle norovirüse maruz kaldıktan 12 ila 48 saat sonra semptomlar gelişir. En sık görülen semptomlar ishal, kusma, mide bulantısı, mide ağrısı, ateş, baş ağrısı ve vücut ağrılarıdır. Norovirüs hastalığınız varsa kendinizi aşırı derecede hasta hissedebilir, günde birçok kez kusabilir veya ishal olabilirsiniz. Norovirüs farklı şekillerde çok kolay ve hızlı bir şekilde yayılır.”

“Ellerinizi İyi Yıkayın”

“Norovirüs çok bulaşıcıdır ancak kendinizi ve başkalarını korumak için alabileceğiniz önlemler var” diyen Kadayıf, şunları sıraladı:

“Ellerinizi iyi ve sık yıkayın. Kabuklu deniz hayvanlarını iyice pişirin, meyve ve sebzeleri yıkayın. Kirlenmiş yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin. Çamaşırları sıcak suda yıkayın. Norovirüs hastalığı olan kişileri tedavi edecek özel bir ilaç yoktur. Antibiyotikler norovirüs enfeksiyonlarının tedavisinde yardımcı olmayacaktır çünkü virüslere etkileri yoktur.”

“Aşı, Gribin Zatürre Gibi Komplikasyonlarından Koruyor”

Grip pandemisinde olmadığımızı ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Gökçe Demir, “Grip pandemisinde değiliz. Bu mevsimde artışı hep bekliyorduk. Covid’den önce 2008-2009’da grip bir pandemi yapmıştı. Şu an öyle bir pandemi yok. Mevsimsel grip, 6 yaş altı çocuklarda ağır seyrediyor. Grip zaten ağırdır, ölümcül seyredebilir.

Grip önlenebilir bir hastalık. Aşısı var. Güvenle kullanılan bir aşı. Çocuklarda da damlacık yoluyla okullarda bulaşıyor. Ben aşıyı öneriyorum. Geç de kalmadınız. Yaptırabilirsiniz. Okul bulaşlarının önlenmesi için çocukların okula gönderilmemesi gerekiyor. Ben aşıyı güvenle yaptırmalarını tavsiye ediyorum. Aşılı kişilerde aşı, gribin zatürre gibi komplikasyonlarından koruyor. Daha hafif geçiriyoruz” dedi.

Related Posts

Uzmanlardan diyaliz hastalarına ‘yazın doğru beslenme ve dengeli sıvı tüketimi’ uyarısı

Yaz aylarında diyaliz hastaları için en büyük tehdidin hatalı beslenme ve fazla sıvı alma olduğuna dikkati çeken uzmanlar, yüksek tansiyon ve kalp gibi çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşmamak için dengeli ve doğru tüketim tavsiyesinde bulundu.

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

Sinsi ilerlediği için griple karıştırılabiliyor! Sessiz kalp krizinde 7 belirtiye dikkat

Kalple ilgili sağlık problemlerinin bazen sinsi ilerleyebileceğinden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, sessiz kalp krizinin 7 belirtisini açıkladı.

Sosyal hayatı mahveden hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Prof. Dr. Zeynep Ocak, “Balık kokusu sendromu sosyal hayatı bitiriyor, kişinin dışlanmasına ve yalnızlaşmasına neden oluyor” dedi.

Alzheimer’ın son perdesi: Hastalık evre evre nasıl ilerler?

Alzheimer’ın başlangıcı unutkanlık olabilir ama sonu çoğu zaman kendi adını, yüzünü, hayatını hatırlamamaktır. Bu bir bireysel çöküş değil, tüm ailenin sınavıdır. Erken evrede telefon kaybolur. Orta evrede evin yolu, geç evrede kaşık ne işe yarar o bile unutulur. Alzheimer, yalnızca bir hastalık değil, bakımda bir maratondur.