Uzmanı uyardı! Çocukları telefon başından ayrılmayan aileler ne yapmalı?

Çocuklara Teknoloji Kullanımında Bilinçli Yaklaşım Şart!

OMÜ‘den yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Ayçiçek Dinçer, günümüzde internet ve dijital araçların çocukların hayatında hem fırsat hem de riskler barındırdığına dikkati çekti.

Erken yaşta internet kullanımının çocukların bilişsel, sosyal ve psikolojik gelişimlerinde olumsuz etkileri hakkında ebeveynlerin bilinçlenmesi gerektiğini belirten Dinçer, şöyle devam etti:

“Son yıllarda çocukların ekran başında geçirdiği sürelerde ciddi artış gözleniyor. İnternet, bilgiye erişim, dijital oyunlar ve sosyal medya gibi alanlarda yoğun şekilde kullanılmakta. Ancak bu hızlı değişim süreci çocukların gelişim dönemlerini olumsuz etkileyebilecek riskler barındırıyor. 18 aydan küçük çocuklar, görüntülü sohbet dışında ekran kullanımından kaçınılmalı. 2-5 yaş grubu çocuklar günde 1 saatten az ekran kullanmalı. Özellikle erken çocukluk döneminde ekran maruziyeti, bilişsel ve dil gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden ebeveynlerin içerik seçimi ve kullanım süreleri konusunda hassasiyet göstermesi gerekiyor.”

“CİDDİ TEHLİKELER BARINDIRABİLİYOR”

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 6-15 yaş grubundaki çocukların yaklaşık yüzde 50’sinin aktif olarak internet kullandığına işaret eden Dinçer, “Sosyal medya ve çevrim içi platformlar çocuk istismarı, siber zorbalık ve psikolojik sorunlar gibi ciddi tehlikeler barındırabiliyor. Bu nedenle ailelerin çocukların sanal dünyada güvenliğini sağlamak adına bilinçli yaklaşım benimsemesi çok önemli.” ifadesini kullandı.

“AİLELER VE EĞİTİMCİLER GEREKLİ TEDBİRLERİ ALMALIDIR”

Dinçer, internetin çocukların bilişsel ve sosyal gelişimlerine katkı sağlayabileceğini ancak uzun süreli ve kontrolsüz kullanımın obezite, uyku sorunları, depresyon ve anksiyete gibi ciddi sorunlara yol açabileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Aileler ve eğitimciler, çocukların interneti faydalı bir araç olarak kullanmalarına destek olmalı, potansiyel risklerin önüne geçmek için gerekli tedbirleri almalıdır. Çocuklarla birlikte kaliteli içeriklerin seçilmesi ve bu içeriklerin ebeveyn eşliğinde izlenmesi, yasaklamalar yerine bilinçli kullanım konusunda çocuklara rehberlik edilmesi, internet kullanımına yönelik disiplinli yaklaşımın benimsenmesi gerekiyor. Çocukların sanal dünyayı sağlıklı şekilde kullanabilmeleri için ebeveynlerin ve eğitmenlerin iş birliği yapmaları farkındalık kazandırılmasında kritik önem taşıyor.”

Related Posts

İsrail canlı yayında bombaladı: Durzilerle gerginlik savaş çıkardı

Suriye’nin Süveyda kentinde Dürzilerle hükümet güçleri arasında süren çatışmaların üçüncü gününde İsrail Şam’a saldırdı. İsrail, Suriye Savunma Bakanlığı’nı üç kez vurdu.

7 yıldır mağarada yaşayan anne ve iki kızı ormanda bulundu

Hindistan’ın Karnataka eyaletinde bulunan Gokarna bölgesindeki ormanlık alanda, tam 7 yıl boyunca bir mağarada yaşayan Rus asıllı bir anne ve iki küçük kızı güvenlik güçleri tarafından bulundu.

Kıyıdan kıyıya orman! 50 milyon ağaçlık

Birleşik Krallık, çevre koruma ve sürdürülebilirlik alanında dev bir adım atıyor. Hükümetin geçtiğimiz hafta duyurduğu iddialı bir projeyle, Kuzey İngiltere’de Liverpool’dan Hull’a uzanan 200 kilometrelik bir koridorda 50 milyon ağaç dikilerek …

90’lık teyzesinin tüm servetini yedi: Şaka gibi ceza ödedi

90 yaşındaki teyzesi ve 88 yaşındaki eniştesinin tüm birikimini lüks yaşamı için harcayan genç kadının, mahkeme kararıyla yalnızca 1 sterlin (yaklaşık 54 TL) ödemesi kararlaştırıldı.

Bir itirafçı daha tahliye edildi

İBB soruşturmasında itirafçı olan bir isim daha tahliye edildi.

Somali’deki askeri eğitim kampında intihar saldırısı

Somali’nin başkenti Mogadişu’da Jaalle Siyaad Askeri Eğitim Kampı’na bombalı intihar saldırısı gerçekleştirildiği açıklandı. Somali Savunma Bakanlığı, intihar saldırısına karşılık verdiklerini bildirdi.