Tayland’da monarşi eleştirisine 50 yıl hapis cezası

Tayland’da daha önce monarşiyi eleştirdiği gerekçesiyle 28 yıl hapis cezasına çarptırılan 30 yaşındaki Mongkol Thirakot hakkında 22 yıl hapis cezası daha verildi.

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Tayland’ın kuzeyindeki Chiang Rai kentinde bulunan bir istinaf mahkemesi, daha önce bir ceza mahkemesi tarafından 28 yıl hapis cezasına çarptırılan Mongkol’un cezasına yapılan itirazı görüşerek 11 suçtan daha ceza almasına hükmetti. Kişisel Facebook hesabındaki paylaşımları nedeniyle yargılanan ve bu kararla birlikte toplamda 50 yıl hapis cezası alan Mongkol Thirakot’a verilen ceza, bu suçlamayla ülkede verilen en uzun hapis cezası olma özelliği taşıyor.

2021 YILINDA BİR KİŞİYE 43 YIL HAPİS CEZASI VERİLMİŞTİ

Konuya ilişkin açıklama yapan İnsan Hakları için Taylandlı Avukatlar (TLHR) platformu, “İstinaf mahkemesi, alt mahkeme tarafından halihazırda verilen 28 yıllık cezaya ilave olarak, 27 Facebook paylaşımı nedeniyle Mongkol Thirakot’un 22 yıl hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti. Toplam hapis cezası 50 yıla ulaştı” ifadelerini kullandı.

Tayland’da ‘majesteye karşı işlenen suçları’ düzenleyen yasa, Kral Vajiralongkorn ve yakın aile üyelerini eleştiriden koruyor ve ceza kanununun ilgili bölümüne atıfla kısaca “112” olarak adlandırılıyor. TLHR’ye göre, verilen son hapis cezası ‘kraliyete hakaret’ suçlamasıyla verilen en uzun hapis cezası olma özelliği taşıyor. En son 2021 yılında aynı yasayı ihlal ettiği iddiasıyla yargılanan bir kadına 43 yıl hapis cezası verilmişti.

2021’DEN BU YANA 250’Yİ AŞKIN KİŞİYE SUÇLAMA

Çevrimiçi bir kıyafet mağazası sahibi olan Mongkol Thirakot, ilk olarak 2021 yılında siyasi tutukluların serbest bırakılması talebiyle yapılan bir protesto gösterisi sırasında gözaltına alınmıştı. 2020-2021 yıllarında gerçekleştirilen ve başını gençlerin çektiği eylemler sırasında on binlerce kişi sokaklara çıkmış ve kraliyet ailesini koruyan yasanın yumuşatılmasını talep etmişti. Yumuşatılması talep edilen bu yasa uyarınca verilen son cezaya karşı yüksek mahkemeye başvuruda bulunulacağı açıklandı.

TLHR’nin paylaştığı verilere göre, 2020’de protestolar başladığından bu yana 250’yi aşkın aktivist bu yasayı ihlal ile suçlandı. 17 Ocak Çarşamba günü de daha önce bu yasa uyarınca 4 yıl hapis cezası alan protesto liderlerinden avukat Arnon Nampa’nın hapis cezası 4 yıl daha uzatılmıştı. (DIŞ HABERLER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir