Plastik atık ithalatını yasakladılar! Büyük çoğunluğu yakılıyordu…

Tayland, Plastik Atık İthalatındaki Değişimle Mücadele Ediyor

Tayland, gelişmiş ülkelerden gelen plastik atıkları ithal etmesiyle biliniyordu; ancak özellikle 2018 yılında Çin’in plastik atık ithalatını yasaklamasının ardından bu durum daha da belirgin hale geldi. Avrupa, ABD, İngiltere ve Japonya gibi ülkelerden gelen plastik atıkların en büyük destinasyonlarından biri haline gelen Tayland, Japonya’dan 2023 yılında yaklaşık 50 milyon kilogram plastik atık aldı.

2018 ile 2021 yılları arasında Tayland, 1.1 milyon tondan fazla plastik atık ithal etti. Ancak bu atıkların genellikle geri dönüşüm yerine yakıldığı biliniyor ve bu durum çevre ve insan sağlığı için ciddi tehlikeler oluşturuyor.

Çevre Gözlem ve Kurtarma Ekolojik Alarm Derneği direktörü Penchom Sae-Tang, yasayı “tehlikeli atıkların ülkeye girişini engelleyen sivil toplum için bir zafer” olarak nitelendirerek yasanın etkili olması için sıkı denetim ve otoritelerle iş birliği yapılması gerektiğini vurguladı.

Çevre Adaleti Vakfı’ndan plastik kampanyası araştırmacısı Punyathorn Jeungsmarn, yasanın uygulanmasının önemine dikkat çekerek, Tayland hükümetinin yasağı etkin bir şekilde uygulaması gerektiğini belirtti. Ayrıca, plastik atıkların transit geçişi konusunda düzenlemeler yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Yasa, küresel plastik atık anlaşmasının kurtarma çabalarının sürdüğü bir dönemde devreye girdi. Geçen yıl yapılan görüşmelerde, yıllık 400 milyon tonu aşan plastik üretiminin azaltılması ve tek kullanımlık plastik ürünlerin kademeli olarak kaldırılmasını içeren bir uzlaşı sağlanamadı. Petrol üreten ülkelerin direnci, müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden oldu.

Revolution Plastics Institute direktörü Prof. Steve Fletcher, plastik kirliliğinin sadece çevresel bir sorun olmadığını, aynı zamanda insan sağlığı için de kritik bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Fletcher, uluslararası düzeyde kararlı eylemlere ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Son araştırmalar, mikroplastiklere maruz kalmanın felç, kalp krizi ve ölüm riskini artırabileceğini göstermektedir. Bazı çalışmalar, mikroplastiklerin demans gelişiminde etkili olabileceğini öne sürmektedir.

Plastik yakımının neden olduğu toksik dumanlar, özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde ciddi sağlık riskleri oluşturmaktadır. Revolution Plastics Institute’ten Dr. Cressida Bowyer, dünya genelinde belediye atıklarının yüzde 16’sının açık havada yakıldığını ve bu oranın düşük gelirli ülkelerde yüzde 40-65’e kadar çıktığını belirtti. Zehirli dumanların küresel sağlık yüküne sessiz ama ölümcül bir katkıda bulunduğunu ve acil eyleme ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Related Posts

Hatay’da orman yangını: Bin 800 civarında vatandaş tahliye edildi, yaklaşık 160 hane boşaltıldı, 60 hane de zarar gördü

Hatay’ın merkez Antakya ilçesinde orman yangını çıktı. Yangında bin 800 civarında vatandaş tahliye edildi, yaklaşık 160 hane boşaltıldı, 60 hane de zarar gördü

Sıcak havalardan bunalan İstanbullulara uyarı! 5 gün sürecek

İstanbul Valiliği sosyal medya hesabından dikkat çeken bir uyarı yaptı. Kuvvetli rüzgar ve rip akıntısı sebebiyle özellikle şehrin kuzey ve kuzeydoğusundan esecek sert rüzgarlar 5 gün boyunca etkisini sürdürecek

İsrail ağzındaki baklayı çıkardı: Türkiye’nin cevabı F-35’te gizli

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Suriye ve Lübnan’la barışa açık olduklarını ancak Golan Tepeleri’nden vazgeçmeyeceklerini ilan etti. İsrail’in bu şartlı normalleşme hamlesine Şam ve Beyrut sessiz kalırken, gözler Türkiye’nin tutumuna çevrildi.

CHP’li Bağcıoğlu’ndan orman yangınları açıklaması

Yaz ayının etkisini göstermesiyle beraber, yurt genelinde etkili olan yangınlara ilişkin yazılı bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, “TSK’nın sahip olduğu kapasite daha etkili bir şekilde sistemin içine entegre edilmelidir. Bu sayede sorumlulukların netleştiği, inisiyatifin kaybolmadığı, daha güçlü bir müdahale mekanizması oluşturulabilir” dedi.

TBMM’de, ‘İklim Kanunu Teklifi’ görüşmeleri sürecek

TBMM Genel Kurulunda bu hafta, ‘İklim Kanunu Teklifi’ görüşmelerine devam edilecek. Teklifin kanunlaşması halinde Genel Kurulda, enerji ve maden alanlarına yönelik düzenlemeleri içeren, ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine başlanacak.

Sapık katilin elinden şans eseri kurtulmuştu, 35 yıl boyunca kâbusu yaşadı! Düğümü çözen mavi eşofman üstü oldu

Rachael Watts henüz 7 yaşındayken kaçırıldı, saldırıya uğradı ve boğulup öldü zannedilerek ormanda terk edildi. Mucize eseri hayatta kalan küçük kızın hayatının sonraki 35 yılı tam bir kâbus gibi geçti. Ancak Rachael ve yaşıtı iki kız için adalet geç de olsa yerini bulacaktı.