O ilde fırıncılar zam istiyor; “ekmeğin 12,5 lira olsun!”

Fırıncı Esnafından Ekmek Zammı Talebi: “Ekmek 12,5 Lira Olmalı!”

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde faaliyet gösteren fırıncı esnafı Erkan Alakabak, artan maliyetler nedeniyle ekmeğe zam yapılmasını talep etti. Alakabak, “Maliyetler, hepsi yüzde 100 zam yedi, hangi birini anlatayım ki. Poşetiymiş filan, hepsi zam yedi. Ekmek yine 10 liradan devam ediyor. Ekmeğin 12,5 lira olmasını istiyoruz. Yoksa gidişat kötü. İşçilerin bir kısmını çıkardım, kendim çalışıyorum” şeklinde konuştu.

“Her Şeye Zam Geldi, Ekmek Yerinde Sayıyor”

Fırıncı esnafı Erkan Alakabak, Kadirli’de yıllardır fırıncılık yaptığını belirterek, “Her şeye zam geldi. Maya, un, su, her şey zamlı, odun, poşet… Hiçbir şeye güç yetmiyor ama ekmek yine aynı yerinde sayıyor şu an. İşçilik arttı, hepsi yüzde yüz zam yedi. Maliyet kurtarmıyor, şu an boşa çalışıyoruz. 7/24 çalışıyoruz, elde yok bir şey, 7/24 uyku uyumuyoruz bunun yüzünden. İşçiyi çıkardım, kendim çalışıyorum yani o derece. Unun kilosu şu an 800-850 lira gidiyor yukarı, durmak yok bin lira olacak diyorlar. Yüzde yüz her şeye zam geliyor, biz aynı yerinde sayıyoruz. Maliyetler, hepsi yüzde 100 zam yedi, hangi birini anlatayım ki. Poşetiymiş filan, hepsi zam yedi. Ekmek yine 10 liradan devam ediyor, 12,5 lira olmasını istiyoruz. Yoksa gidişat kötü. Kendim çalışıyorum, işçilerin bir kısmını çıkardım, kendim çalışıyorum” şeklinde ifadeler kullandı.

“Fırın İşçiliğini Asgari Ücret Kurtarmaz”

Fırın işçisi Üveydi Çuhadar ise fırın işçiliğinin zor bir meslek olduğunu belirterek, “İşçiyim ben, fırın işçiliği zor bir işçilik. İşçiler 12 saatten aşağı çalışmaz fırında. Bir de git gel yapar. Fırın işçiliğini asgari ücret kurtarmaz, fazladan ister. Çünkü fazladan çalışır fazladan ister. İşçiliği de zordur fırında, patronluluğu da zordur. Ekmek kurtarmıyor şimdi her şey yüzde 50’yi geçen zamlara, yüzde 100’e varan zamlara, üzeri üzerine. 52 kalem zammımız var bizim. Bu 52 kalemi üzeri üzerine eklediğin zaman işin içinden çıkamaz oluyorsun. Patrona zam desen, patron ekmeği zamlamadı. Piyasanın hepsi zamlandı. Patron da işin içinden çıkamıyor, biz de istemeye korkuyoruz. Ocak ayı geldi, her şey yüzde 100 katladı. Market katladı, yolculuk katladı, akaryakıt katladı, ekmek yerinde sayıyor. Ekmek 12,5 lira olması lazım ki gidişat düzelsin, sürüm düzelsin, biz de patrona karşı biz de zam isteyelim, patronun da bize verme hakkı, yüzü olsun” şeklinde konuştu. (ANKA)

Related Posts

Brent petrol 66,32 dolara geriledi: OPEC+’nın yeni hamlesi ne olacak? (1 Temmuz 2025)

Dün 67,07 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 66,46 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.00 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,2 azalışla 66,32 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …

2025 Temmuz emekli maaşları ne kadar olacak? En düşük emekli maaşı yüzde kaç zamlanacak?

Haziran enflasyon verisinin açıklanması ile emekli maaşı nihai zam oranı ortaya çıkacak. Bilindiği üzere SSK Bağkur emekli maaşı zammı 6 aylık enflasyon oranına göre hesaplanıyor. Peki, 2025 Temmuz emekli maaşları ne kadar olacak? En düşük emekli maaşı yüzde kaç zamlanacak?

Ekonomist Topkurulu: Rusya, Atlantik sisteminin yaptırımlarına rağmen ekonomik da kazandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya ekonomisinin büyüme karşın Batılı ülkelerdeki daralmaya dikkat çekti. Putin’in açıklamalarını değerlendiren Ekonomist Hakan Topkurulu Atlantik sisteminin Rusya karşısında ekonomik anlamda da kaybettiğini söyledi.

Ticaret anlaşmaları piyasaları coşturdu: Trump’tan yeni hamle! (30 Haziran 2025)

ABD yönetiminin korumacı ticaret politikası kapsamında getirdiği ve daha sonra ertelediği karşılıklılık esaslı tarifelerin 9 Temmuz’da dolacak erteleme süresi öncesi ABD’nin birçok ticaret partneriyle anlaşmaya varacağına yönelik beklentiler …

Bakan Işıkhan’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi genelgesine ilişkin açıklama

Bakan Işıkhan’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi genelgesine ilişkin açıklama

Çanakkale’nin çay bardağına sığmayan kirazları yurt dışına gönderiliyor

Türkiye’nin önemli meyve üretim merkezlerinden Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde üreticiler, “Lapseki devi” olarak bilinen kirazı ihraç ederek ülke ekonomisine katkı sağlıyor.