Milli uydu Fergani FGN-100-d1 uzayda! Günde 15 kez dünya turu atacak

Fergani Uzay Tarafından Geliştirilen Milli Uydu Uzaya Fırlatıldı

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar’ın kurduğu Fergani Uzay, milli olarak geliştirdiği FGN-100-d1 uydusunu başarıyla uzaya fırlattı. 14 Ocak 2025 akşamı TSİ 22.09’da ABD’nin Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden fırlatılan uydunun, Konumlandırma Takım Uydu Projesi’nin önemli bir adımı olduğu belirtildi.

Uzayda Göreve Başladı

Türkiye’nin özel bir firması tarafından üretilen en büyük uydusu olan 102 kg ağırlığındaki FGN-100-d1 uydusu, Transporter-12 göreviyle uzaya taşındı. Uydunun yaklaşık 62 dakika sonra TSİ 23.11’de başarılı bir şekilde yörüngesine yerleşti ve telemetri verileri ileterek görevine başladı.

“İlk Uydu Yörüngeye Oturtuldu”

Fergani Uzay CEO’su Selçuk Bayraktar, FGN-100-d1 uydusunun yolculuğunu Uzay Gözlem ve Kontrol Merkezi’nden takip ettiklerini ve uydunun başarılı bir şekilde göreve başladığını belirtti. Bayraktar, “Bugün ilk uydumuzu yörüngeye oturtmuş olduk. Uydularımız alçak yörünge konstelasyonundaki takım uyduları olarak hizmet verecek” dedi.

“Uluğ Bey Küresel Konumlama Sistemimizi Geliştireceğiz”

Bayraktar, 5 yıl içinde 100 uyduya ulaşarak küresel konumlama sisteminin geliştirileceğini açıkladı. Ayrıca, 50 tonluk fırlatma aracının da geliştirme çalışmalarına devam edileceği belirtildi.

Günde 15 Kez Dünya Turu Atacak

Fergani mühendislerinin milli imkanlarla geliştirdiği FGN-100-d1 uydusu, Alçak Dünya Yörüngesinde (LEO) ve Güneş Eşzamanlı Yörüngede (SSO) görev yapacak. Uydu, bir günde 15 kez dünya turu atacak şekilde irtifa almış durumda.

Türkiye’nin Uzay Yolculuğunu Destekleyecek

FGN-100-d1 uydusu, yörüngede operasyon, telemetri-telekomut haberleşmesi, konumlandırma ve faydalı yük iletişim kabiliyetlerini test etmeye devam ediyor. Proje, Türkiye’nin uzay teknolojilerinde ilerlemesine katkı sağlamayı hedefliyor.

Related Posts

KKM bakiyelerindeki düşüş devam ediyor

Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM), geçen hafta 4 milyar 710 milyon lira azalarak 571 milyar 516 milyon liraya düştü.

TCMB’den “Türkiye’nin İhracat Çeşitliliği” analizi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) analizinde, ürün ve özellikle ürün-ülke sayısındaki artışın Türkiye’nin küresel ticarete entegrasyonunun güçlendiğini gösterdiği bildirildi.

Polisin sessiz çığlığı: İmdat diyorlar, duyan yok!

Bazı sabahlar vardır… İçinizde tarif edemediğiniz bir huzursuzlukla uyanırsınız. Telefon ekranında düşen ilk haberle yutkunursunuz: “Bir polis daha yaşamına son verdi.” Giderek artan bu “haberler” artık sadece birer bireysel vaka değil. Bunlar …

İzmir’de işçi krizi derinleşiyor: Belediye-İş ile ipler gerildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 800’den fazla işçinin işine son vermeye hazırlanıyor. Belediye-İş Sendikası karara tepki göstererek, ekonomik krizin sorumlusunun emekçiler değil, ülkeyi yönetenler olduğunu belirtti. “Ülkenin yükünü işçiye yıkmayın” çağrısı yapıldı.

Kovid-19’un rakipleri şimdi ortak: BioNTech, Alman rakibini satın almaya hazırlanıyor

Alman biyoteknoloji devi BioNTech, kanser tedavilerinde mRNA çalışmalarını hızlandırmak için rakibi CureVac’ı 1,25 milyar dolarlık hisse karşılığında satın almayı planlıyor.

TÜİK sanayi üretimi verilerini açıkladı

Sanayinin alt sektörleri (2021=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2025 yılı Nisan ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %1,3 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi %3,0 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %8,8 arttı.