Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Sosyal Medya Fenomeni Nihal Candan’ın Anoreksiya Nervoza Nedeniyle Hayatını Kaybetmesi

Son zamanlarda sosyal medya fenomeni Nihal Candan’ın anoreksiya nervoza yüzünden vefat etmesi, bu rahatsızlığı tekrar gündeme getirdi. Klinik Psikolog Gözde Göktaş, anoreksiya nervozanın sadece fiziksel değil, davranışsal ve travma temelli bir süreç olduğunu belirtiyor.

Anoreksiya Nervoza Nedir?

Klinik Psikolog Gözde Göktaş, “Anoreksiya nervoza bir yeme bozukluğudur. Sadece davranışsal bir süreç değildir. Travma temelli, erken çocukluk dönemi ve ailesel aktarımlarla da ilişkilendirilebilir. Bu rahatsızlık, kontrol ihtiyacı, özgüven eksikliği, mükemmeliyetçilik gibi faktörlerden etkilenir” dedi.

Anoreksiya nervozada kilo kaybının sadece fiziksel değil, aynı zamanda ruhsal bir belirti olduğunu vurgulayan Göktaş, kişinin psikolojik destek alması gerektiğini belirtiyor.

Tedavi ve Destek

Anoreksiya ile mücadele multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Psikolojik destek, beslenme danışmanlığı ve gerektiğinde medikal tedavinin bir arada yürütülmesi önem taşır. Ailenin de sürece dahil edilmesi destekleyici bir rol oynamaktadır.

Özellikle hastalığın başlarında kişinin durumunu reddedebileceğine dikkat çeken Göktaş, aile ve yakın çevrenin hastalık belirtilerini ciddiye alması gerektiğinin altını çiziyor.

Fotoğraf Kaynağı

Related Posts

Uzmanlardan diyaliz hastalarına ‘yazın doğru beslenme ve dengeli sıvı tüketimi’ uyarısı

Yaz aylarında diyaliz hastaları için en büyük tehdidin hatalı beslenme ve fazla sıvı alma olduğuna dikkati çeken uzmanlar, yüksek tansiyon ve kalp gibi çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşmamak için dengeli ve doğru tüketim tavsiyesinde bulundu.

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

Sinsi ilerlediği için griple karıştırılabiliyor! Sessiz kalp krizinde 7 belirtiye dikkat

Kalple ilgili sağlık problemlerinin bazen sinsi ilerleyebileceğinden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, sessiz kalp krizinin 7 belirtisini açıkladı.

Sosyal hayatı mahveden hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Prof. Dr. Zeynep Ocak, “Balık kokusu sendromu sosyal hayatı bitiriyor, kişinin dışlanmasına ve yalnızlaşmasına neden oluyor” dedi.

Alzheimer’ın son perdesi: Hastalık evre evre nasıl ilerler?

Alzheimer’ın başlangıcı unutkanlık olabilir ama sonu çoğu zaman kendi adını, yüzünü, hayatını hatırlamamaktır. Bu bir bireysel çöküş değil, tüm ailenin sınavıdır. Erken evrede telefon kaybolur. Orta evrede evin yolu, geç evrede kaşık ne işe yarar o bile unutulur. Alzheimer, yalnızca bir hastalık değil, bakımda bir maratondur.

Her 4 kadından 3’ü genital enfeksiyon geçiriyor! ‘Pedler 4-6 saatte bir değiştirilmeli’

Dünya genelinde kadınların en az yüzde 75’inin hayatlarının bir döneminde genital enfeksiyon geçirdiğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Arzu Akdemir, regl döneminde hijyenin kadın sağlığı açısından hayati önem taşıdığını vurguladı.