Iguanaların nereden geldiği ortaya çıktı: 8 bin kilometrelik yolculuk

Fiji Iguanalarının Kökeni: Yeni Araştırma Şaşırtıcı Sonuçlar Ortaya Koydu

Araştırmanın lider yazarı Simon Scarpetta, büyük bir kasırganın, iguanaları ve yumurtalarını taşıyan doğal sallar oluşturarak bu sürüngenlerin Fiji’ye ulaşmasını sağlamış olabileceğini belirtti. Okyanus akıntıları ile hareket eden bu salların, Fiji’nin parlak yeşil iguanalarını taşıdığı öne sürülüyor.

Fiji iguanaları, Batı Yarımküre dışındaki tek iguana türü olarak biliniyor. Bilim insanları uzun süredir bu sürüngenlerin nasıl Fiji’ye ulaştığı konusunda spekülasyonlar yapmaktaydı. Ancak PNAS dergisinde yayımlanan yeni bir genetik analiz, Fiji iguanalarının beklenenden çok daha yakın akrabalara sahip olduğunu ortaya koydu.

Araştırmacılar, Fiji iguanalarının en yakın akrabalarının Kuzey Amerika’nın çöllerinde yaşayan Diposaurus cinsi iguanalar olduğunu keşfetti. Bu türlerin yaklaşık 34 milyon yıl önce ayrıldığı ve Fiji adalarının oluşumuyla eş zamanlı olarak bölgeye ulaştıkları tahmin ediliyor.

Önceki teoriler, Fiji iguanalarının Güney Amerika, Antarktika veya Avustralya üzerinden daha kısa yollarla bölgeye ulaşmış olabileceğini öne sürüyordu. Ancak bu hipotezler genetik analizlerle doğrulanamamıştı. Yapılan yeni araştırma, iguanaların doğrudan Kuzey Amerika’dan geldiğini kesin olarak ortaya koydu.

Profesör Jimmy McGuire, “İguanaların Fiji’ye doğrudan Kuzey Amerika’dan ulaşması garip gelebilir, ancak diğer olasılıklar zaman açısından mantıklı değil” şeklinde konuştu.

İguanaların bu uzun yolculuğu nasıl başardığı da araştırmacılar için büyük bir soru işaretiydi. Ancak çöl iguanalarının açlık ve susuzluğa karşı dirençli olması, bu türün uzun süre yiyecek ve su olmadan hayatta kalabilmesini sağladı.

Bilim insanları, “Bu yolculuğun tam zamanlamasını henüz net bir şekilde bilemiyoruz, ancak bu olayın kendisi gerçekten muhteşem” diyerek, bu keşfin tarih öncesi biyocoğrafya açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Related Posts

Kuantum hamlesi! Güvenli iletişimde dünya rekoru

Çin Teknoloji ve Bilim Üniversitesi (USTC) liderliğinde yürütülen uluslararası bir araştırma ekibi, kuantum iletişim teknolojisinde devrim niteliğinde bir başarıya imza attı. 833 kilometrelik fiber optik kablo üzerinden kuantum anahtar dağılımı (QKD …

Fiyat-performans lideri belli oldu: 2025’in en iyi iPhone’u açıklandı!

Güçlü kamerası, uzun pil ömrü ve gelişmiş güvenlik özellikleriyle dikkat çeken cihaz, uzmanlar tarafından “2025’in fiyat-kalite oranı en iyi iPhone’u” ilan edildi.

Tedarikçinin hedefi Çin otomotiv pazarı

Yıllık 15 milyar dolarlık ihracata imza atan Türk otomotiv tedarik endüstrisi rotayı Çin, Hindistan ve Kuzey Amerika pazarına kırdı. Jeopolitik riskleri azaltmayı hedeflediklerini söyleyen TAYSAD Başkanı Yakup Birinci, “Özellikle Asya’da iş birliklerini artırmak ve kalitemizi bu coğrafyalara taşımak istiyoruz” dedi.

YouTube videoları gizlice yapay zeka eğitimi için kullanılıyor

Google’ın Gemini ve Veo 3 gibi video ve ses üreteci dahil olmak üzere yapay zeka modellerini eğitmek için YouTube videolarını kullandığı ve içerik üreticilerinin haberinin olmadığı ortaya çıktı.

Bu WhatsApp güncellemesi çok can sıkacak: Reklam arası geliyor

Belli ki dijital dünyada reklamlardan kaçmanın bir yolu yok… WhatsApp’a gelecek yeni güncellemeyle birlikte dünyanın en popüler uygulamasında da resmen ‘reklamlar’ belirecek…

Sakarya Büyükşehir sporcuları madalya kürsüsünü boş bırakmıyor

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü sporcuları, çeşitli dallarda şampiyonluk ve dereceler elde etti.