Her gün tükettiğimiz bu baharatlar yan yana gelince mide sağlığını tepetaklak ediyor

Mutfakta Dikkat Edilmesi Gereken Baharat Kombinasyonları

Mutfakların olmazsa olmazı olan baharatlar, sadece yemeklere lezzet katan birer malzeme olmanın ötesinde vücudumuza farklı etkiler de yaparlar. Ancak, bazı baharatları beraber kullanmak beklediğinizden daha zararlı olabilir. Özellikle bazı baharat ikililerinin bir arada tüketilmesi, mide rahatsızlıklarına, karaciğer sorunlarına veya istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Uzmanlar bu konuda dikkatli olunması gerektiğini belirtiyorlar.

Birlikte Tüketildiğinde Dikkat Edilmesi Gereken Baharat İkiliği

Karabiber ve Zencefil

Hem karabiber hem de zencefil, vücut ısısını artırarak metabolizmayı hızlandıran baharatlardır. Ancak, bir arada kullanıldıklarında bu etki aşırıya kaçabilir.

Aşırı termojenik etkisi nedeniyle terlemeye, mide yanmasına veya reflüye yol açabilir. Mideyi rahatsız edebilir, özellikle hassas mideye sahip kişiler için riskli olabilir. Her ikisinin de kan sulandırıcı etkisi bulunmaktadır. Aynı anda tüketildiklerinde kanamanın riskini artırabilir. Özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanan bireylerin bu ikiliden kaçınmaları önerilir.

Tarçın ve Muskat

Tarçın ve muskat bir arada kullanıldığında ciddi sağlık riskleri doğurabilir. Karaciğere yük bindirebilirler. Tarçındaki kumarin maddesi aşırı tüketildiğinde toksik etki gösterebilir.

Muskat, yüksek miktarlarda tüketildiğinde halüsinojenik etkilere neden olabilir. Bu iki baharatın aşırı tüketimi özellikle çocuklar için zehirlenme riski taşıyabilir.

Kimyon ve Nane Uyarısı 

Bazı baharatlar sadece sağlık açısından değil, aynı zamanda lezzet açısından da bir arada kullanılmamaları gerektiğini belirtmektedir. Örneğin, kimyon ve nane, aromatik özellikleri nedeniyle uyumlu olmayan bir ikili olarak bilinirler. Kimyonun derin, toprak tonları nane ile bir araya geldiğinde hoş olmayan bir tat profili oluşabilir.

 

Related Posts

Uzmanlardan diyaliz hastalarına ‘yazın doğru beslenme ve dengeli sıvı tüketimi’ uyarısı

Yaz aylarında diyaliz hastaları için en büyük tehdidin hatalı beslenme ve fazla sıvı alma olduğuna dikkati çeken uzmanlar, yüksek tansiyon ve kalp gibi çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşmamak için dengeli ve doğru tüketim tavsiyesinde bulundu.

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

Sinsi ilerlediği için griple karıştırılabiliyor! Sessiz kalp krizinde 7 belirtiye dikkat

Kalple ilgili sağlık problemlerinin bazen sinsi ilerleyebileceğinden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, sessiz kalp krizinin 7 belirtisini açıkladı.

Sosyal hayatı mahveden hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Prof. Dr. Zeynep Ocak, “Balık kokusu sendromu sosyal hayatı bitiriyor, kişinin dışlanmasına ve yalnızlaşmasına neden oluyor” dedi.

Alzheimer’ın son perdesi: Hastalık evre evre nasıl ilerler?

Alzheimer’ın başlangıcı unutkanlık olabilir ama sonu çoğu zaman kendi adını, yüzünü, hayatını hatırlamamaktır. Bu bir bireysel çöküş değil, tüm ailenin sınavıdır. Erken evrede telefon kaybolur. Orta evrede evin yolu, geç evrede kaşık ne işe yarar o bile unutulur. Alzheimer, yalnızca bir hastalık değil, bakımda bir maratondur.