En kötü kahveler listelendi: Zararsız gibi görünse de bu kahveler riskleriyle sınırların çok üzerinde!

Kahve Bağımlılığına Alternatif Sağlıklı İçecekler

Son yıllarda birçok içeceğin sağlığa zararlı olabileceği konusunda uzmanlar uyarıyor. Günümüzde birçok kişi kahve bağımlılığından kurtulmak istiyor ve alternatif içecek arayışında. Ancak, sağlıklı bir içecek seçmek her geçen gün daha da zorlaşıyor. Fransız Gıda, Çevre ve İş Sağlığı Güvenliği Ajansı (ANSES) verilerine göre, günlük enerji alımının %12’si doymuş yağ asitlerinden, %40-55’i ise şekerlerden oluşmalıdır. Ancak, pek çok popüler içecek bu sınırların çok üzerinde değerlere sahip.

En Zararlı Kahve Bazlı Ürünler Uyarısı

Beslenme uzmanı Kelly Gray, dikkat çekici bir uyarıda bulunarak “Görünüşte masum olan matcha latte veya cappuccino gibi içecekler, aslında düşündüğünüzden çok daha fazla zarar verebilir” diyor. Uzman, bu zararlı içeceklerin listesini paylaşarak tüketicileri bilgilendirmeye çalışıyor.

Pumpkin Spice Latte ve Mocha gibi içecekler yüksek şeker, yağ ve süt içerikleriyle sağlık açısından risk taşıyor. Özellikle Mocha, çikolata içeriğiyle cazip gelse de, aşırı tüketildiğinde vücuda zarar verebiliyor. Diğer popüler içecekler arasında aromalı latte, matcha latte ve chai latte gibi seçenekler de benzer şekilde risk oluşturuyor. Bu içeceklerin içinde bulunan şeker, yağ, karamel ve fındık aromaları kalori miktarını hızla artırıyor ve onları adeta birer kalori bombasına dönüştürüyor.

Kahve Tüketiminin Faydaları

Ancak sağlığını düşünenler için Americano, sade kahve ve espresso gibi doğal ve sade seçenekler tercih edilebilir. Bu içecekler, ek şeker ya da süt içermedikleri için akıllıca bir seçenek olarak öne çıkıyor. Kahve, doğru tüketildiğinde birçok fayda sağlayabilir. Kafein, fiziksel ve zihinsel performansı artırarak bireylerin daha uyanık ve enerjik hissetmelerine yardımcı olur. Ayrıca, düzenli tüketildiğinde tip 2 diyabet riskini azaltabilir.

Johns Hopkins Tıp Fakültesi araştırmalarına göre kahvenin kalp yetmezliği, kolon kanseri, Parkinson hastalığı ve Alzheimer gibi ciddi sağlık sorunlarına karşı koruyucu etkileri olabilir. Bunun yanı sıra kahve, glikoz yönetimini iyileştirir, karaciğeri korur, DNA’yı güçlendirir ve yaşam süresini uzatabilir. Beslenme uzmanı Gray, günde 2 ila 5 fincan kahve tüketiminin sağlık ve dengeli yaşam açısından ideal olduğunu belirterek, aşırıya kaçmadan, ölçülü ve kaliteli kahve seçimine dikkat çekiyor. Sağlıklı yaşam için bilinçli tercihlerde bulunmak önemlidir.

Related Posts

Uzmanlardan diyaliz hastalarına ‘yazın doğru beslenme ve dengeli sıvı tüketimi’ uyarısı

Yaz aylarında diyaliz hastaları için en büyük tehdidin hatalı beslenme ve fazla sıvı alma olduğuna dikkati çeken uzmanlar, yüksek tansiyon ve kalp gibi çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşmamak için dengeli ve doğru tüketim tavsiyesinde bulundu.

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

Sinsi ilerlediği için griple karıştırılabiliyor! Sessiz kalp krizinde 7 belirtiye dikkat

Kalple ilgili sağlık problemlerinin bazen sinsi ilerleyebileceğinden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, sessiz kalp krizinin 7 belirtisini açıkladı.

Sosyal hayatı mahveden hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Prof. Dr. Zeynep Ocak, “Balık kokusu sendromu sosyal hayatı bitiriyor, kişinin dışlanmasına ve yalnızlaşmasına neden oluyor” dedi.

Alzheimer’ın son perdesi: Hastalık evre evre nasıl ilerler?

Alzheimer’ın başlangıcı unutkanlık olabilir ama sonu çoğu zaman kendi adını, yüzünü, hayatını hatırlamamaktır. Bu bir bireysel çöküş değil, tüm ailenin sınavıdır. Erken evrede telefon kaybolur. Orta evrede evin yolu, geç evrede kaşık ne işe yarar o bile unutulur. Alzheimer, yalnızca bir hastalık değil, bakımda bir maratondur.