Araç boyutlarının her geçen gün büyümesi toplum sağlığını olumsuz etkileyecek seviyelere geldi

Araç Boyutlarının Toplum Sağlığını Olumsuz Etkileyecek Seviyelere Ulaştığı Uyarısı

Büyük araçlar, özellikle SUV ve pikaplar, sadece kullanıcılarına değil, çevredeki insanlara da ciddi zararlar veriyor. Uzmanlara göre, bu araçların oluşturduğu tehditler, pasif içiciliğin zararlarına benziyor ve geniş kapsamlı düzenlemeler gerektiriyor.

Son yıllarda ABD’de yeni araba satışlarının %80’ini oluşturan büyük araçlar, bisiklet sürücüleri ve yayalar için büyük bir tehdit haline geldi. Yapılan araştırmalar, devasa araçların ağır ve uzun yapılarının, küçük araç sürücülerini ve yayaları tehlikeye attığını ortaya koyuyor. Uzun ön uçlar sürücülerin görüşünü engelliyor, kazalarda yaralanmalar daha ciddi boyutlara ulaşıyor ve bu durum yayaların kafasına veya gövdesine çarpma riskini artırıyor.

Yayalar ve bisiklet sürücüler üzerindeki bu tehdit, insanları kamusal alanları kullanmaktan caydırıyor. Bu durum, pasif içicilikle kıyaslandığında, araçların sadece kullanıcılarını değil, çevredeki herkesi etkileyen bir sorun olduğunu gözler önüne seriyor.

Araç boyutlarının düzenlenmesi için yerel ve ulusal düzeyde önlemler alınması gerektiği vurgulanıyor. Örneğin, Columbia Bölgesi’nde araç ağırlığına göre kayıt ücretleri uygulanırken, Paris’te SUV’lerin şehir merkezlerine girişi kısıtlanıyor. Ancak ABD’deki federal yetkililerin bu konuda adım atmaktan kaçındığı belirtiliyor.

Uzmanlar, devasa araçların diğer yol kullanıcıları için oluşturduğu riskleri azaltmak adına halkın farkındalığını artırarak ve yerel çözümlerle bu sorunun üstesinden gelinebileceğini savunuyor. Sigara karşıtı hareketin başarılı stratejilerinden ilham alınarak, bu tehlikeli trendin durdurulabileceği belirtiliyor.

Related Posts

Yazın artan klima yüküne karşı TEDAŞ’tan alarm: Şebekeler güçlendirilecek

Klima kullanımının yaz aylarında yoğun olması sebebiyle bazı bölgelerde şebeke ve trafo kapasitelerinin kontrollerinin yapılması için TEDAŞ, elektrik dağıtım şirketlerine kapsamlı bir yazı gönderdi.

KKM bakiyelerindeki düşüş devam ediyor

Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM), geçen hafta 4 milyar 710 milyon lira azalarak 571 milyar 516 milyon liraya düştü.

TCMB’den “Türkiye’nin İhracat Çeşitliliği” analizi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) analizinde, ürün ve özellikle ürün-ülke sayısındaki artışın Türkiye’nin küresel ticarete entegrasyonunun güçlendiğini gösterdiği bildirildi.

Polisin sessiz çığlığı: İmdat diyorlar, duyan yok!

Bazı sabahlar vardır… İçinizde tarif edemediğiniz bir huzursuzlukla uyanırsınız. Telefon ekranında düşen ilk haberle yutkunursunuz: “Bir polis daha yaşamına son verdi.” Giderek artan bu “haberler” artık sadece birer bireysel vaka değil. Bunlar …

İzmir’de işçi krizi derinleşiyor: Belediye-İş ile ipler gerildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 800’den fazla işçinin işine son vermeye hazırlanıyor. Belediye-İş Sendikası karara tepki göstererek, ekonomik krizin sorumlusunun emekçiler değil, ülkeyi yönetenler olduğunu belirtti. “Ülkenin yükünü işçiye yıkmayın” çağrısı yapıldı.

Kovid-19’un rakipleri şimdi ortak: BioNTech, Alman rakibini satın almaya hazırlanıyor

Alman biyoteknoloji devi BioNTech, kanser tedavilerinde mRNA çalışmalarını hızlandırmak için rakibi CureVac’ı 1,25 milyar dolarlık hisse karşılığında satın almayı planlıyor.