Ani Ölümlerin Nedeni ‘Kalp Gribi’ Olabilir

Profesörün Açıklamasına Göre Kalp Gribi Ani ve Beklenmedik Ölümlere Neden Olabilir

Son dönemde artan ani ölüm vakalarına dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, ağır egzersiz, spor ve ani heyecan gibi durumlarda kalp krizi benzeri belirtilerle karşılaşılabileceğini belirtti. Halk arasında ‘kalp gribi’ olarak bilinen durumun, çeşitli virüslerin neden olduğu kan plazma toksisitesinin sebep olduğu kalp damarları ve kasları üzerinde ciddi etkilere yol açarak kalp krizine benzer semptomlar gösterebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Şevket Özkaya, toplumda meydana gelen ani ölümlerin aslında kalp gribi vakaları olduğunu belirterek, çeşitli virüslerin solunum yollarına yerleşmesi sonucu akciğerlerde ve kalpte ciddi sorunlara yol açabileceğini vurguladı. Özellikle genç ve aktif çalışan gruplar arasında sıklıkla görülen bu durum, grip benzeri şikayetlerin ardından gelişen öksürük ve nefes darlığına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Özellikle 20 ila 50 yaş arasındaki erkeklerde daha sık ölümcül seyreden kalp gribi vakalarına değinen Özkaya, hastaların grip benzeri şikayetlerin ardından göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı gibi belirtilerle acil servise başvurması gerektiğini belirtti. Erken teşhis ve tedavi ile iyileşme şansının yüksek olduğunu ancak vakaların geç fark edilmesi durumunda ani ölümlerle sonuçlanabileceğine dikkat çekti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / FURKAN ABREK ÜNAL – Sağlık

Related Posts

Uzmanlardan diyaliz hastalarına ‘yazın doğru beslenme ve dengeli sıvı tüketimi’ uyarısı

Yaz aylarında diyaliz hastaları için en büyük tehdidin hatalı beslenme ve fazla sıvı alma olduğuna dikkati çeken uzmanlar, yüksek tansiyon ve kalp gibi çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşmamak için dengeli ve doğru tüketim tavsiyesinde bulundu.

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

Sinsi ilerlediği için griple karıştırılabiliyor! Sessiz kalp krizinde 7 belirtiye dikkat

Kalple ilgili sağlık problemlerinin bazen sinsi ilerleyebileceğinden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, sessiz kalp krizinin 7 belirtisini açıkladı.

Sosyal hayatı mahveden hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Prof. Dr. Zeynep Ocak, “Balık kokusu sendromu sosyal hayatı bitiriyor, kişinin dışlanmasına ve yalnızlaşmasına neden oluyor” dedi.

Alzheimer’ın son perdesi: Hastalık evre evre nasıl ilerler?

Alzheimer’ın başlangıcı unutkanlık olabilir ama sonu çoğu zaman kendi adını, yüzünü, hayatını hatırlamamaktır. Bu bir bireysel çöküş değil, tüm ailenin sınavıdır. Erken evrede telefon kaybolur. Orta evrede evin yolu, geç evrede kaşık ne işe yarar o bile unutulur. Alzheimer, yalnızca bir hastalık değil, bakımda bir maratondur.