Uzmanlardan diyaliz hastalarına ‘yazın doğru beslenme ve dengeli sıvı tüketimi’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı Uzmanlarından Uyarı: Hemodiyaliz Hastaları Mevsim Geçişlerinde Beslenmeye Dikkat Etmeli!

Türk Böbrek Vakfı’nın açıklamasına göre, yaz aylarında hemodiyaliz hastalarının artan meyve sebze tüketimi, kalp ritim bozukluğu, nefes darlığı, kaslarda güçsüzlük ve kalp durması gibi tehlikeli durumları beraberinde getirebiliyor. Bu sebeple uzmanlar, hastaların uygun beslenmeye özen göstermeleri konusunda uyarıda bulunuyor.

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, önleyici sağlık hizmetlerine ara vermeden devam ettiklerini belirtti. 40 yıldan fazla süredir kronik böbrek hastalarına en iyi hizmeti sunma gayreti içinde olduklarını dile getiren Erk, vakfın 3 diyaliz merkezinde, özellikle beslenme konusuna hassasiyetle yaklaşıldığını ve toplumun tüm paydaşlarını bilgilendirme çalışmalarına devam ettiklerini vurguladı.

Vakfın diyetisyeni Gökçen Efe Aydın ise hemodiyaliz hastalarının beslenme planlarının, mevsime uygun ve kan değerlerini dengede tutacak şekilde olması gerektiğini belirtiyor. Aydın, mevsimsel değişikliklerin beslenme alışkanlıklarını etkilediğini ve özellikle yaz aylarında artan meyve ve sebze tüketiminin potasyum seviyelerini yükseltebileceğini vurguluyor.

Diyetisyen Aydın, mevsimsel geçişlerde özellikle su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, yaz aylarında su ihtiyacının arttığına dikkat çekiyor. Aşırı sıvı alımının vücutta ödem, yüksek tansiyon ve kalp sorunları gibi ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini söyleyen Aydın, hastaların su tüketimini dengeli bir şekilde ayarlamaları gerektiğini ifade ediyor.

Related Posts

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

Sinsi ilerlediği için griple karıştırılabiliyor! Sessiz kalp krizinde 7 belirtiye dikkat

Kalple ilgili sağlık problemlerinin bazen sinsi ilerleyebileceğinden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, sessiz kalp krizinin 7 belirtisini açıkladı.

Sosyal hayatı mahveden hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Prof. Dr. Zeynep Ocak, “Balık kokusu sendromu sosyal hayatı bitiriyor, kişinin dışlanmasına ve yalnızlaşmasına neden oluyor” dedi.

Alzheimer’ın son perdesi: Hastalık evre evre nasıl ilerler?

Alzheimer’ın başlangıcı unutkanlık olabilir ama sonu çoğu zaman kendi adını, yüzünü, hayatını hatırlamamaktır. Bu bir bireysel çöküş değil, tüm ailenin sınavıdır. Erken evrede telefon kaybolur. Orta evrede evin yolu, geç evrede kaşık ne işe yarar o bile unutulur. Alzheimer, yalnızca bir hastalık değil, bakımda bir maratondur.

Her 4 kadından 3’ü genital enfeksiyon geçiriyor! ‘Pedler 4-6 saatte bir değiştirilmeli’

Dünya genelinde kadınların en az yüzde 75’inin hayatlarının bir döneminde genital enfeksiyon geçirdiğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Arzu Akdemir, regl döneminde hijyenin kadın sağlığı açısından hayati önem taşıdığını vurguladı.