Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!

Doç. Dr. Veysel Ersan: Karın Ağrısına Dikkat!

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini vurgulayarak, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belirtti. Dr. Ersan, “Karaciğer ve safra kesesi hastalıkları, erken teşhis edilirse tedavi edilebilir, ancak ihmal edilirse hayatı tehdit edebilir. Belirtiler ne kadar hafif olursa olsun, önemsemek gerekir ” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Veysel Ersan, toplumda sıkça görülen “mide problemi, gaz, safra taşı var ama idare ediyorum” gibi yaklaşımların aslında ilerleyen zamanlarda ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti.

Dr. Ersan, şu ifadeleri kullandı:

Karaciğer yağlanması, safra kesesi taşları, safra yolu tıkanıklıkları, hatta karaciğer tümörleri gibi birçok hastalık, genellikle hafif belirtilerle başlar. Hastalar genellikle bu şikayetleri geçici sanarak zaman kaybeder. Oysa erken dönemde tespit edilen bir safra kesesi taşı, basit bir ameliyatla çözülebilirken, geç kalındığında iltihap, pankreatit ya da karaciğer yetmezliği gibi ciddi sonuçlara neden olabilir. Karaciğer sessiz ve dayanıklı bir organdır, uzun süre hastalığı belirti vermeden çalışabilir. Ancak bir noktada geri dönüşü olmayan hasarlar oluşabilir. Bu nedenle özellikle karaciğer hastalıklarının erken teşhisi hayati önem taşır, çünkü bazen sadece bir kan testi bile hayat kurtarabilir.”

“Basit bir ultrason bile hayat kurtarabilir”

Karın sağ üst bölgesindeki ağrı, yemek sonrası mide bulantısı, kronik hazımsızlık, ani kilo kaybı, ciltte sararma gibi belirtileri olan bireylerin vakit kaybetmeden doktora gitmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Ersan, şunları dile getirdi:

Birçok kişi yıllarca bu belirtileri yaşamaya alışmış durumda, ancak sadece basit bir ultrason veya kan testi ile karaciğer ve safra sistemindeki önemli bir problemi erken teşhis edebiliyoruz. Bu da tedavinin başarısını artırır. Karaciğer ve safra kesesi hastalıkları erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir, ancak ihmal edilirse hayati tehlike oluşturabilir. Belirtiler ne kadar hafif olursa olsun, önem vermek gerekir. Kontrolleri aksatmayın.” (DHA)

Related Posts

Uzmanlardan diyaliz hastalarına ‘yazın doğru beslenme ve dengeli sıvı tüketimi’ uyarısı

Yaz aylarında diyaliz hastaları için en büyük tehdidin hatalı beslenme ve fazla sıvı alma olduğuna dikkati çeken uzmanlar, yüksek tansiyon ve kalp gibi çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşmamak için dengeli ve doğru tüketim tavsiyesinde bulundu.

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

Sinsi ilerlediği için griple karıştırılabiliyor! Sessiz kalp krizinde 7 belirtiye dikkat

Kalple ilgili sağlık problemlerinin bazen sinsi ilerleyebileceğinden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, sessiz kalp krizinin 7 belirtisini açıkladı.

Sosyal hayatı mahveden hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Prof. Dr. Zeynep Ocak, “Balık kokusu sendromu sosyal hayatı bitiriyor, kişinin dışlanmasına ve yalnızlaşmasına neden oluyor” dedi.

Alzheimer’ın son perdesi: Hastalık evre evre nasıl ilerler?

Alzheimer’ın başlangıcı unutkanlık olabilir ama sonu çoğu zaman kendi adını, yüzünü, hayatını hatırlamamaktır. Bu bir bireysel çöküş değil, tüm ailenin sınavıdır. Erken evrede telefon kaybolur. Orta evrede evin yolu, geç evrede kaşık ne işe yarar o bile unutulur. Alzheimer, yalnızca bir hastalık değil, bakımda bir maratondur.