Vejetaryen beslenmede doğru planlama şart! ‘Yanlış diyet sağlığı tehdit edebilir’

Vejetaryen Beslenmede Doğru Planlama Şart! Yanlış Diyet Sağlığı Tehdit Edebilir

Sağlık açısından tehlike yaratabilir!

Vejetaryen beslenme, bitkisel besinlerin öne çıktığı ve hayvansal besinlerin kısmen ya da tamamen diyetten çıkarıldığı bir beslenme tarzıdır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, farklı vejetaryen türlerini açıklarken, “Lakto-vejetaryenler sadece süt ürünlerini, ovo-vejetaryenler yalnızca yumurtayı tüketir. Lakto-ovo vejetaryenler ise hem süt ürünlerini hem de yumurtayı tüketirken, veganlar hiçbir hayvansal ürün tüketmezler” şeklinde konuştu.


Takviye alımını zorunlu kılabilir

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, vejetaryen diyetin doğru planlanmadığında protein, demir, çinko, B12 vitamini ve omega-3 yağ asidi gibi hayvansal kaynaklı temel besin öğelerinde eksikliklere neden olabileceğine dikkat çekerek, “Özellikle B12 vitamini eksikliği ciddi sinir sistemi sorunlarına yol açabilir ve takviye alımını zorunlu hale getirebilir. Dengeli ve yeterli bir planla, vejetaryen beslenme kronik hastalıkların bazı risk faktörlerini kontrol altına alabilir. Lif içeriği sindirim sistemine katkıda bulunarak kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Bu faydalar, çeşitlilik ve besin öğelerinin dengeli alınmasına bağlıdır. Yanlış planlanmış bir diyet sağlık açısından tehlike oluşturabilir” uyarısında bulundu.


Çocuklar, Yaşlılar ve Kronik Hastalar Dikkatli Olmalı

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, vejetaryen diyetin oluşturulmasında protein ihtiyacının özellikle önemli olduğunu vurgulayarak, “Bitkisel sütler kalsiyum ve bazı mineraller açısından zengin olsa da protein ihtiyacını tam olarak karşılayamaz. Baklagiller, kinoa, chia tohumu gibi protein kaynaklarının dengeli tüketilmesi gerekir. Sporcular için bu beslenme tarzı, protein ve mineral ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz olabilir, bu nedenle dikkatle planlanmalı ve gerektiğinde ek takviyeler düşünülmelidir” dedi. Gelişim çağındaki çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar gibi hassas gruplar için potansiyel riskler barındırabileceğini belirten Yiğit, “Bu grupların ihtiyaç duyduğu besinlerin eksikliği sağlık problemlerine yol açabilir, bu yüzden uzman kontrolünde değerlendirilmelidir. Eksiklikler, takviyelerle veya farklı besin kaynaklarıyla giderilebilir” şeklinde konuştu.


Vejetaryenliğe Geçiş Uzman Kontrolünde Yapılmalı!

Vejetaryen beslenmeye geçiş yapmak isteyenlerin adım adım ilerlemesinin daha sağlıklı olacağını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Et tüketimini aniden bırakmak yerine, önce haftada birkaç gün bitkisel besinlere ağırlık vererek başlayabilirsiniz. Ayrıca, protein ve diğer mikro besinlerin dengeli alımını sağlamak için bir diyetisyenle kişisel bir plan yapılmalı ve takviye gereksinimi uzman tarafından değerlendirilmelidir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları farklıdır. Bu nedenle dengeli ve sağlıklı bir plan, bireyin yaşına, sağlık durumuna ve özel gereksinimlerine göre şekillendirilmelidir” dedi.

Related Posts

Uzmanlardan diyaliz hastalarına ‘yazın doğru beslenme ve dengeli sıvı tüketimi’ uyarısı

Yaz aylarında diyaliz hastaları için en büyük tehdidin hatalı beslenme ve fazla sıvı alma olduğuna dikkati çeken uzmanlar, yüksek tansiyon ve kalp gibi çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşmamak için dengeli ve doğru tüketim tavsiyesinde bulundu.

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

Sinsi ilerlediği için griple karıştırılabiliyor! Sessiz kalp krizinde 7 belirtiye dikkat

Kalple ilgili sağlık problemlerinin bazen sinsi ilerleyebileceğinden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, sessiz kalp krizinin 7 belirtisini açıkladı.

Sosyal hayatı mahveden hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Prof. Dr. Zeynep Ocak, “Balık kokusu sendromu sosyal hayatı bitiriyor, kişinin dışlanmasına ve yalnızlaşmasına neden oluyor” dedi.

Alzheimer’ın son perdesi: Hastalık evre evre nasıl ilerler?

Alzheimer’ın başlangıcı unutkanlık olabilir ama sonu çoğu zaman kendi adını, yüzünü, hayatını hatırlamamaktır. Bu bir bireysel çöküş değil, tüm ailenin sınavıdır. Erken evrede telefon kaybolur. Orta evrede evin yolu, geç evrede kaşık ne işe yarar o bile unutulur. Alzheimer, yalnızca bir hastalık değil, bakımda bir maratondur.