2035’te her dört kişiden biri obez olabilir

Obezite, Sağlık Sorunlarına Davetiye Çıkarıyor!

İstanbul (İGFA) – Vücutta aşırı yağ birikimi ile tanımlanan ve kronik bir hastalık olan obezite, dünya genelinde hızla yayılıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal, obezitenin ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu belirtti. Obezite; diyabet, kalp hastalıkları, hipertansiyon, uyku apnesi, eklem rahatsızlıkları ve bazı kanser türleri gibi hayati hastalıklara davetiye çıkarırken, yaşam kalitesini de düşürerek psikolojik problemlere yol açabiliyor.

Doç. Dr. Kartal, Dünya Sağlık Örgütü’nün vücut kitle indeksi 30 ve üzeri olan bireyleri obez olarak tanımladığını ve bu değerin 40 ve üzeri olması durumunda morbid obezite olarak kabul edildiğini vurguladı. Obeziteye bağlı sağlık sorunları yaşayan veya vücut kitle endeksi 40’ın üzerinde olan bireyler için obezite cerrahisinin önerildiğini söyledi.

Çevresel Faktörler ve Genetik Önemli!

Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal, obezitenin gelişiminde genetik yatkınlığın yanı sıra sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzının da önemli rol oynadığını belirtti. Dengeli beslenme, düzenli egzersiz, stres yönetimi ve sağlık kontrollerinin obeziteyle mücadelede kritik öneme sahip olduğunu ifade etti.

Obezite cerrahisinin etkili bir tedavi seçeneği olduğunu ancak ameliyat sonrası hastaların da sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimsemesi gerektiğini vurgulayan Kartal, obezite ameliyatlarında oluşabilecek komplikasyonlara da dikkat çekti.

Obezite tanısı konan bireylerin, tedavi sürecinde dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve yaşam tarzına dikkat etmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Kartal, bu sayede kalıcı başarı elde edilebileceğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Uzmanlardan diyaliz hastalarına ‘yazın doğru beslenme ve dengeli sıvı tüketimi’ uyarısı

Yaz aylarında diyaliz hastaları için en büyük tehdidin hatalı beslenme ve fazla sıvı alma olduğuna dikkati çeken uzmanlar, yüksek tansiyon ve kalp gibi çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşmamak için dengeli ve doğru tüketim tavsiyesinde bulundu.

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

Sinsi ilerlediği için griple karıştırılabiliyor! Sessiz kalp krizinde 7 belirtiye dikkat

Kalple ilgili sağlık problemlerinin bazen sinsi ilerleyebileceğinden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, sessiz kalp krizinin 7 belirtisini açıkladı.

Sosyal hayatı mahveden hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Prof. Dr. Zeynep Ocak, “Balık kokusu sendromu sosyal hayatı bitiriyor, kişinin dışlanmasına ve yalnızlaşmasına neden oluyor” dedi.

Alzheimer’ın son perdesi: Hastalık evre evre nasıl ilerler?

Alzheimer’ın başlangıcı unutkanlık olabilir ama sonu çoğu zaman kendi adını, yüzünü, hayatını hatırlamamaktır. Bu bir bireysel çöküş değil, tüm ailenin sınavıdır. Erken evrede telefon kaybolur. Orta evrede evin yolu, geç evrede kaşık ne işe yarar o bile unutulur. Alzheimer, yalnızca bir hastalık değil, bakımda bir maratondur.